Zelenina
Pestovanie zemiakov

Kompletný návod na pestovanie zemiakov

Zemiaky sa stali každodennou súčasťou nášho jedálnička. Síce kúpené nechutia najhoršie, no ak raz ochutnáte tie z vlastnej záhradky, už nikdy nebudete chcieť iné. Poďme sa preto pozrieť ako pestovať zemiaky. 

V nasledujúcom článku sa porozprávame o témach ako:

  • sadenie zemiakov do sena
  • aké hnojivo použiť na zemiaky
  • zavlažovanie zemiakov
  • kopcovanie zemiakov
  • s čím sadiť zemiaky 

Zemiaky pochádzajú z južnej Ameriky. Za ich miesto zrodu sa považuje miesto kdesi v pohorí Ánd v dnešnom Peru a Bolívii. Do Európy sa dostali v 16. storočí vďaka zámorským expedíciám. Svoje miesto na jedálenský stôl si však nenašli hneď. Ľudia im neverili. Rodili sa v zemi, nie na svetle ako trebárs obilie. A tak ich naši predkovia považovali za nečisté, hodné iba ako krmivo pre prasce. 

K tomu, ako sa v Hornom Uhorsku začali pestovať zemiaky sa viaže aj historická anekdota. V minulosti bola núdza o pôdu. Každý kúsok zeme sa teda ľudia snažili obrábať. Rastliny sadili tak, aby vyžili po celý rok. Zároveň však z nich mal byť viacnásobný úžitok. Z obilia sa nakŕmil človek aj zvieratá, poprípade sa z neho dal vyrobiť alkohol. Keď ešte nevedeli, že sa dá vypáliť alkohol aj zo zemiakov, nechceli ich pestovať. Keď sa to dozvedeli, začali.

Pestovanie zemiakov

Zemiak je trváca rastlina. Na jej rozkonárenej byli rastú listy, ktoré sa líšia farbou, tvarom a počtom lístkov vzhľadom na danú odrodu. Zhruba od júla do polovice augusta sa objavujú aj rôznofarebné kvety. Plodmi sú zelené guľovité bobuľky, ktoré obsahujú väčšie množstvo semien. Pomocou nich sa však zväčša množia zemiaky len pri šľachtení. 

Podzemnú časť tvoria korene, poplazy a hľuzy. Zaujímavosťou je, že korene vyrastajú nielen z podzemnej časti byle, ale aj z uzlín nadzemnej časti, teda ak ich prihrnieme zemou či iným organickým materiálom (seno, slama, kompost). Z nich sa následne stávajú poplazy, na ktorých sa počas kvitnutia tvoria hľuzy. Táto schopnosť zemiakov sa využíva pri kopcovaní. 

Hľuza je na svojom povrchu chránená proti chorobám a vysychaniu žltohnedou alebo červenou pokožkou. Dobre vyvyinutý zemiak obsahuje zhruba 70 – 85% vody, 12 – 22% škrobu, 0,7 až 3% bielkovín. Okrem iného obsahuje aj vitamín B, C a malej miere aj jedovatú látku solanín. 

Zemiakom sa najlepšie darí v ľahkých až stredne ťažkých pôdach. Ideálne sú piesočnaté až hlinitopiesočnaté s vysokým obsahom humus a ph v rozmedzí 4,8 až 6,5. Vyhovujú im chránené polohy, v nížinných oblastiach do nadmorskej výšky 300 m, inak sa im výborne darí aj v lokalitách s nadmorskou výškou 450 – 500 m.n.m. Na pestovanie zemiakov sú nevhodné ťažké a zamokrené pôdy.

Ako (prírodne) hnojiť zemiaky?

Pred sadením je dôležité správne pripraviť pôdu. Keďže sú zemiaky náročné na živiny, je potrebné ešte na jeseň zapraviť do pôdy 12 kg kompostu (prípadne vermikompostu) na meter štvorcový. Vhodnou alternatívou je vyzretý maštaľný alebo konský hnoj. Tým sa prihnojuje v polovičnej dávke. Pozor však na príliš čerstvý hnoj. Mohol by spôsobiť pleseň zemiakovú. 

Zemiaky sú náročné najmä na draslík. Ten môžete dodať do pôdy posypaním povrchu dreveným popolom.

Ako si pripraviť zemiaky na sadenie?

Najrýchlejšie a najspoľahlivejšie zemiaky rastú, ak si pripravíme predklíčené sadenice. Postup je jednoduchý. Koncom februára prípadne začiatkom marca uložíme vybrané zemiaky do prepravky tak, aby časť s viacerými púčikmi smerovala hore. Prepravky umiestnime do svetlej miestnosti, kde sa teplota pohybuje od 12 do 15°C. Vďaka tomuto triku sa dá skrátiť vegetačná doba zemiakov až o tri týždne. 

Ak máte zemiakov na naklíčenie málo, môžete ich rozrezať na polovicu. Rez však vedieme vždy po dlhšej časti, od tzv. korunky, kde sa nachádza najviac očiek. 

Kedy sadiť zemiaky?

So sadením začíname v polovici apríla. Predklíčené zemiaky sú schopné rásť aj pri nižších teplotách okolo 5°C. Inak je optimálna teplota pre rast zemiakov 15 – 20°C. Už začiatkom mája sa môže objaviť vňať. Tá je však náchylná na neskoré jarné mrazy. Preto sa so sadením zemiakov zbytočne neponáhľajte. 

Zemiaky sadíme naklíčenou časťou hore do pripravených riadkov do hĺbky 8 – 10 cm, 25 – 30 cm od seba. Šírka riadkov by mala byť zhruba 50 – 60 cm. Vysadené hľuzy zahrnieme a mierne utlačíme. 

Pre dosiahnutie vysokej úrody je potrebné aj pravidelné zrážky (aspoň 300 mm počas vegetácie). Ak  je príliš sucho, treba zemiaky polievať. To je obzvlášť dôležité v čase, keď rastlina kvitne. Vtedy dochádza k nasadzovaniu hľuzí. 

Samozrejmosťou je udržiavanie porastu zemiakov v nezaburinenom stave. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému vyplievaniu, vyskúšajte mulčovanie

Kopcovanie zemiakov

Pri pestovaní zemiakov je dôležité aj tzv. kopcovanie. Robí sa z toho dôvodu, aby sa korene zemiakov mohli rozvíjať a vytvárať veľké hľuzy. Prvé prihrnutie sa odporúča pri výške rastlín 10 cm, druhé pri výške 20 cm. 

Zemiaky v sene alebo slame

Čoraz viac ľudí nahrádza kopcovanie pestovaním zemiakov v sene či slame. Ide o jednoduchý postup. Zemiaky sa položia buď na holú odburinenú pôdu alebo na pribilžne 5 cm vrstvu samy či sena. Potom sa prikryjú rovnakou vrstvou mulču. Následne sa postupuje rovnako ako pri tradičnom pestovaní. Ak rastlinka podrastie, pridá sa ďalšia vrstva slamy alebo sena. 

S čím sadiť zemiaky

Zemiaky nemajú radi konkurenciu. Aj napriek tomu je dobré nepestovať ich ako monokultúru, ale dopriať im spoločnosť niektorou z nasledujúcich rastlín:

  • fazuľa
  • kôpor
  • kaleráb
  • chren
  • mäta
  • asparágus

Vyhnúť by ste sa mali:

  • čínskej kapuste
  • hlúbovej zelenine
  • červenej repe
  • celeru
  • paradajkám

Ako dobrá ochrana proti škodcom sa odporúča pestovať zemiaky v susedstve s aksamitníkom alebo kapucínkou. 

Prečítajte si aj náš veľký prehľad čo s čím sadiť

Zber zemiakov 

Zemiaky môžeme zbierať priebežne počas sezóny ale najlepšie je nechať ich náležite dozrieť. Zberáme ich preto až keď už vňať začína žltnúť a preschýňať. 

Zemiaková vňať je kvalitný základ do kompostu. Obsahuje veľa vápnika a draslíka. 

Uchovávanie zemiakov 

Zemiaky treba skladovať v tme pri teplote 3-7°C pri dobrom vetraní a vlhkosti 85 – 95%. Pri vyšších teplotách začínajú hľuzy predčasne klíčiť, pri teplotách pod 0°C zemiaky zamŕzajú. Počas celej doby uskladnenia hľuzy dýchajú, pričom sa spotrebúva cukor, ktorý vzniká premenou škrobu. Pri nedostatočnom vetraní začína dužina zemiakov šednúť. Je to dôsledok slabého odvodu vodnej pary a kysličníka uhličitého, ktorý vzniká pri dýchaní zemiakov. 

Ak počas uskladnenia zemiakov klesla teplota pod 3°C, budú mať zemiaky zrejme nasladlú chuť. Tá sa dá odstrániť uložením zemiakov do miestnosti s izbovou teplotou, kde sa cukor za týždeň až dva z hľuzí vydýcha. 

pásavka zemiaková a pestovanie zemiakov
Pásavka zemiaková vie pestovanie zemiakov poriadne skomplikovať

Zemiaky – choroby a škodcovia

Zemiaky trpia viacerými chorobami ako napríklad koreňomorka zemiaková, pleseň zemiaková, černanie byle, baktériová krúžkovitosť zemiaka atď.. Voči väčšine z nich sa dá postupovať preventívne – správnym výberom sadiva a vhodnou úpravou pôdy (používanie kompostu). Ak sa niektorá z chorôb začne prejavovať, treba napadnutnú rastlinu odstrániť.

Najväčším škodcom zemiakov je však pásavka zemiaková, ľudovo nazývaná aj mandelika. Pri menšom napadnutí je možné chrobákov odstraňovať ručne, no dnes už máme k dispozícii viacero prírodných pesticídov, ktoré si s pásavkou poradia.

Ako prevenciu proti hubovým chorobám je možné použiť odvar z prasličky. Na celkové zlepšenie kondície môžeme použiť aj výluh zo žihľavy. 

Zdroj obrázkov wikipedia a pexels.com

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *