Mnoho pestovateľov hľadá jablká na kvas. Preto sme pripravili zoznam najlepších odrôd jabĺk vhodných na prípravu kvasu a následného kvalitného destilátu.
Jablkovica patrila k tradičným destilátom našich predkov. Jablone patrili k samozrejmosti gazdovských záhrad, stromoradí a tvorili súčasť medzí a lúk. Čo neskončilo v pivnici na zimné uskladnenie, putovalo do kade, kde sa pripravoval kvas z jabĺk.
Jablká na kvas. Toto sú najlepšie odrody
Gravštýnske
Za absolútne najlepšiu odrodu jabĺk na pálenie sa považuje Gravštýnske. Ide o starú odrodu pochádzajúcu z Nemecka. Strom rastie bujne, tvorí veľké a rozložité koruny. Je cudzoopelivý a pomerne dosť trpí chrastavitosťou. Má však špičkovú chuť, jemne korenistú a sladkú. Dužina je veľmi šťavnatá.
Hoci ide o starú odrodu, dá sa zohnať aj vo viacerých ovocných škôlkach resp. záhradkárstach.
James Grieve
Ide o letnú odrodu jabloní. Rastie stredne silno a mí širokopyramidálne koruny. Hodí sa do väčšiny polôh, je stredne odolná voči chrastavitosti a múčnatke. Skoro vstupuje do rodivosti a dáva veľké úrody. Plody sú veľké s krehkou dužinou. Jablká dozrievajú koncom augusta, konzumne o týždeň neskôr.
Coxova reneta
Ide o starú odrodu pochádzajúcu z Anglicka. Stromy rastú stredne silno a majú hustejšiu korunu. Je nenáročná na polohu aj pôdu. Plodí pravidelne a prináša stredné úrody. Je cudzoopelivá. Odroda je stredne odolná voči hubovým ochoreniam. Plody sú menšie až stredne veľké, dužina je šťavnatá a výrazne aromatická. Plody dozrievajú v septembri, konzumne v novembri.
Golden Delicious
Ide o známu zimnú odrodu z USA. Menej ľudí však vie, že je to relatívne stará odroda, ktorá bola objavená okolo roku 1800. Pri dobrej starostlivosti plodí pravidelne a prináša dobré úrody. Je silne citlivá na chrastavitosť a stredne na múčnatku. Plody sú veľké, šťavnaté a jemne aromatické. Zbierajú sa v druhej polovici októbra.
Mantet
Mantet je letná odroda. Je vhodná do všetkých pestovateľských oblastí, no zároveň je náchylná na hubové choroby. Poskytuje pravidelnú úrodu stredne veľkých jabĺk. Plody sú šťavnaté a silne aromatické s jemnými kyselinkami. Jablká dozrievajú v auguste a sú určené na priame spracovanie.
Jonagold
Neskorá zimná odroda vhodná najmä do nižších a stredných polôh. Odroda prináša bohatú úrodu, ktorá dozrieva začiatkom októbra. Konzumne potom v decembri. Plody sú veľké, šťavnaté a dobrej chuti. Je cudzoopelivá a stredne odolná voči chrastavitosti a múčnatke.
Boskoopské červené
Boskoopské červené je neskorá zimná odroda jabloní. Stromy rastú silno a prináša veľmi vysoké úrody. Samotné jablká sú taktiež veľké až veľmi veľké. Dužina je trocha pevnejšia, no stále dostatočne šťavnatá. Zberá sa v polovici októbra, konzumne dozrieva v decembri.
Samozrejme aj z iných odrôd sa dá spraviť jablkovica, no vo výsledku nemusí byť taká kvalitná, ako pripravená z vyššie spomínaných odrôd. Pokiaľ sa však nechystáte s jablkovým destilátom súťažiť, je viac menej jedno aké jablká na kvas použijete. Odporúča sa však vyrábať jednodruhovú pálenku. To znamená, že na prípravu kvasu použijete iba jablká z jednej odrody.
Zdroj obrázkov: wikipedia.org