jablka na kvas

Hľadáte jablká na kvas? Toto sú najlepšie odrody jabĺk na pálenie

Mnoho pestovateľov hľadá jablká na kvas. Preto sme pripravili zoznam najlepších odrôd jabĺk vhodných na prípravu kvasu a následného kvalitného destilátu. 

Jablkovica patrila k tradičným destilátom našich predkov. Jablone patrili k samozrejmosti gazdovských záhrad, stromoradí a tvorili súčasť medzí a lúk. Čo neskončilo v pivnici na zimné uskladnenie, putovalo do kade, kde sa pripravoval kvas z jabĺk. 

Jablká na kvas. Toto sú najlepšie odrody

Gravštýnske

Za absolútne najlepšiu odrodu jabĺk na pálenie sa považuje Gravštýnske. Ide o starú odrodu pochádzajúcu z Nemecka. Strom rastie bujne, tvorí veľké a rozložité koruny. Je cudzoopelivý a pomerne dosť trpí chrastavitosťou. Má však špičkovú chuť, jemne korenistú a sladkú. Dužina je veľmi šťavnatá. 

Hoci ide o starú odrodu, dá sa zohnať aj vo viacerých ovocných škôlkach resp. záhradkárstach. 

James Grieve

Ide o letnú odrodu jabloní. Rastie stredne silno a mí širokopyramidálne koruny. Hodí sa do väčšiny polôh, je stredne odolná voči chrastavitosti a múčnatke. Skoro vstupuje do rodivosti a dáva veľké úrody. Plody sú veľké s krehkou dužinou. Jablká dozrievajú koncom augusta, konzumne o týždeň neskôr. 

Coxova reneta

Ide o starú odrodu pochádzajúcu z Anglicka. Stromy rastú stredne silno a majú hustejšiu korunu. Je nenáročná na polohu aj pôdu. Plodí pravidelne a prináša stredné úrody. Je cudzoopelivá. Odroda je stredne odolná voči hubovým ochoreniam. Plody sú menšie až stredne veľké, dužina je šťavnatá a výrazne aromatická. Plody dozrievajú v septembri, konzumne v novembri. 

Coxova reneta patrí medzi najlepšie odrody jabĺk vhodných na kvas
Coxova reneta patrí medzi najlepšie odrody jabĺk vhodných na kvas

Golden Delicious

Ide o známu zimnú odrodu z USA. Menej ľudí však vie, že je to relatívne stará odroda, ktorá bola objavená okolo roku 1800. Pri dobrej starostlivosti plodí pravidelne a prináša dobré úrody. Je silne citlivá na chrastavitosť a stredne na múčnatku. Plody sú veľké, šťavnaté a jemne aromatické. Zbierajú sa v druhej polovici októbra.

Mantet

Mantet je letná odroda. Je vhodná do všetkých pestovateľských oblastí, no zároveň je náchylná na hubové choroby. Poskytuje pravidelnú úrodu stredne veľkých jabĺk. Plody sú šťavnaté a silne aromatické s jemnými kyselinkami. Jablká dozrievajú v auguste a sú určené na priame spracovanie. 

Jonagold

Neskorá zimná odroda vhodná najmä do nižších a stredných polôh. Odroda prináša bohatú úrodu, ktorá dozrieva začiatkom októbra. Konzumne potom v decembri. Plody sú veľké, šťavnaté a dobrej chuti. Je cudzoopelivá a stredne odolná voči chrastavitosti a múčnatke. 

Boskoopské červené

Boskoopské červené je neskorá zimná odroda jabloní. Stromy rastú silno a prináša veľmi vysoké úrody. Samotné jablká sú taktiež veľké až veľmi veľké. Dužina je trocha pevnejšia, no stále dostatočne šťavnatá. Zberá sa v polovici októbra, konzumne dozrieva v decembri. 

Boskoopské červené
Boskoopské červené je stará a osvedčená odroda jabĺk


Samozrejme aj z iných odrôd sa dá spraviť jablkovica, no vo výsledku nemusí byť taká kvalitná, ako pripravená z vyššie spomínaných odrôd. Pokiaľ sa však nechystáte s jablkovým destilátom súťažiť, je viac menej jedno aké jablká na kvas použijete. Odporúča sa však vyrábať jednodruhovú pálenku. To znamená, že na prípravu kvasu použijete iba jablká z jednej odrody.

Zdroj obrázkov: wikipedia.org