letné odrody jabĺk

Aké sú najlepšie letné odrody jabĺk? Na priesvitné letné sa chytá len zopár odrôd

Letné odrody jabĺk. Mnohých pestovateľov odrádza ich trvácnosť nakoľko ich treba za pomerne krátky čas spracovať. Navyše v letnom období je k dispozícii veľké množstvo iných druhov ovocia. Aj napriek tomu by si však mali nájsť cestu do našich záhrad. 

Do nášho výberu skorých jabĺk sme vybrali jednak osvedčené letné odrody, ale pridali sme aj pár noviniek. Samozrejme sme dbali na to, aby boli dané odrody aj dostupné v záhradkárstvach a ovocných škôlkach. 

Eva

Letná odroda Eva patrí medzi skoré jablká. Ide o staršiu sortu, ktorej plody dozrievajú koncom júla a začiatkom augusta. Stromy sú pomerne nenáročné, mierne zahusťujú a dobre odolávajú mrazom. Odroda nastupuje skoro do rodivosti, plodí pravidelne, no úrody bývajú iba priemerné. Samotné jablká sú sýtočervené, stredne veľké a guľovité. Chuťou pripomínajú odrodu Jonathan, teda jemne sladké, krehké, aromatické a slabo kyslasté. 

Vista Bella

Skorá odroda Vista Bella je letná odroda pochádzajúca z USA. Stromy majú bujný rast, hrubé a dlhé konáre, ktoré dobre obrastajú plodonostným obrastom. Plody sú stredne veľké, najskôr žltozelené, neskôr s bordovým líčkom. Dužina je jemná, aromatická a šťavnatá s chuťou po malinách. Úrody bývajú pravidelné a vysoké. Jabĺčka sa zbierajú od polovice júla. Ide o rezistentnú odrodu jabĺk, vhodnú aj do vyšších polôh. 

Summer red

Svoj pôvod má v Kanade. Ide o sortu nenáročnú na polohu, ktorá v záhradách zvyčajne netrpí chorobami. Je odolná voči mrazom a poskytuje pravidelné a vysoké úrody. Prvé plody prináša koncom augusta. Tie sú stredne veľké až veľké, výrazne červené so zreteľnými bodkami. Dužina je pevná, šťavnatá a veľmi chutná. 

Júlia

Letná odroda Júlia dobre rastie, stromy však postupne zahusťujú a vyžadujú si presvetľovací rez. Kvitne pomerne skoro a je dobrým opeľovačom pre ostatné jablone. Plody sú červené, stredne veľké a dosahujú hmotnosť okolo 130g. Dužina je šťavnatá, sladkokyslastá a aromatická. Dozrieva v polovici júla, vo vyšších polohách začiatkom augusta. Hodí sa do všetkých lokalít, kde sa pestujú jablone. Je rezistentná voči chrastavitosti a priemerne odoláva aj múčnatke. Je cudzoopelivá. 

Letné odrody jabĺk predstavujú výborné spestrenie ponuky ovocia v letných mesiacoch.

Piros

Letná sorta jabloní Piros rastie pomerne slabo. Má rozloženú korunu, pričom výhony dobre obrastajú krátkym rodivým obrastom. Odroda dozrieva v prvej polovici augusta. Plody sú stredne veľké až veľké, šupka je zelenožltá, prekrytá ružovou farbou. Dužina plodu je stredne pevná, neskôr zmäkne a stáva sa šťavnatou. Chuť je sladká s príjemnou vôňou. 

Ametyst

Ide o novšiu odrodu vyšľachtenú v Čechách. Je rezistentná voči chrastavitosti jabloní a tolerantná voči múčnatke  . Strom má stredný vzrast a letorast dobre obrastajú plodonosným drevom. Vo všeobecnosti je nenáročný na rez. Plody dozrievajú v druhej polovici augusta a sú stredne veľké. Farba jabĺk je purpurovo červená, dužina je žltkavá, krehká a veľmi šťavnatá. Rodí pravidelne a prináša stredné úrody. 

Discovery

Patrí medzi kvalitné letné odrody jabĺk. Discovery sa hodí pre malé a stredné tvary, v období plnej rodivosti prehusťuje korunu a je potrebné ju hlbšie zrezať (presvetliť). Často je označovaná ako rezistentná odroda, hoci nemá úplnú odolnosť voči chrastavitosti. Plody sú stredne veľké s červenou šupkou. Dužina je jemná, šťavnatá a aromatická. Strom rodí pravidelne a plody zostávajú aj po dozretí na letorastoch. Prvé plody dozrievajú v prvej polovici augusta.

Potrebujete pomôcť s rezom ovocných stromov? Ozvite sa nám.

James Grieve

Ide o neskorú letnú odrodu. Dozrieva koncom augusta a začiatkom septembra. James Grieve je slabo až stredne rastúca odroda so široko rozloženou korunou. Tvorí bohatý rodivý obrast. Plody sú väčšie s krehkou dužinou veľmi dobrej chuti. Základná žltá farba je často prekrytá červeným líčkom. Je vhodná do všetkých polôh s výnimkou najchladnejších. Nanešťastie je veľmi citlivá prakticky na všetky hubové choroby. 

Priesvitné letné

Jedna z najznámejších skorých odrôd jabĺk. Pochádza z Pobaltia, kde ju pestovali už v 18. storočí. Je veľmi prispôsobivá prostrediu a preto sa hodí prakticky do všetkých polôh. Stromy rastú bujne a bohato rodia. Plody dozrievajú koncom júla. Sú stredne veľké, zelenožlté. 

Dužina je krehká, jemne kyslastá, ale stále veľmi chutná. Pri prezretí však múčnateje a zvykne tiež opadávať pred zberom. Zároveň je náchylná na choroby. Odroda je tiež známa ako jablká jakubky. 

Skoré jablká, čo s nimi?

Pri skorých odrodách jabĺk vzniká často problém, ako túto úrodu využiť. Naši predkovia však mali hneď niekoľko receptov. 

  • Sušené jablká – skoré odrody jabĺk sa hodia na sušenie. Leto je na tento čas naprosto ideálny, nakoľko možno využiť silu slnka. Jabĺčka stačí nakrájať na plátky (poprípade predtým ošúpať) a nechať napríklad za oknom postupne sušiť. Pokiaľ máte sušičku na ovocie, môžete využiť sitá a sušiť jabĺčka aj vonku. Treba ich však prikryť jemnou sieťkou, nech na sušiace sa jablká nejdú muchy a osy. 
  • Jablčný kompót – dnes už ide o skoro zabudnutú prílohu k obedu. A pritom v minulosti si na ňom pochutnávali celé generácie našich predkov. Tu nájdete recepty na jablčný kompót
  • Jablková marmeláda – chuťovo je menej výrazná, ako z ostatných druhov ovocia, no stále môže byť príjemnou obmenou a spôsob, ako využiť úrodu. 
  • Jablkový koláč – klasické riešenie prebytku ovocia 🙂 
  • Detská výživa – na detskej výžive si radi pochutia ľudia bez rozdielu veku. Preto sa oplatí robiť, ak aj nemáte doma malé ratolesti. Tu je napríklad recept na detskú výživu bez cukuru.
  • Jablkový mušt – jeho príprava je pomerne jednoduchá. Štavu získanú z odšťavených jabĺk plníme do fliaš, či iných nádob. Otvorené fľaše (nádoby) následne ohrievame napríklad vo vodnom kúpeli na 75°C. Nad 80°C môže vzniknúť nepríjemná prevarená chuť, pod 72°C nemusí dôjsť k správnej sterilizácii. Jablčný mušt sterilizujeme 10 minút. Tento čas by mal byť dostatočne dlhý na likvidáciu veľkého počtu mikroorganizmov.
    Fľaše následne vyberáme a opatrne zatvárame. Pokiaľ sme vrchnáky tiež nesterlizilovali, je dobré dať zatvorené fľaše do vodorovnej polohy, nech sa sterilizuje aj vrchnák.