kaleráb

Kaleráb – tipy pre pestovanie na záhrade

Kaleráb patrí k štandardným plodinám pestovaným v záhradách. Je pomerne nenáročný a jeho pestovanie zvládne prakticky každý. Odmenou za tú trochu starostlivosti vám bude chutný plod, ktorý najlepšie chutí čerstvý. 

Poznáme skoré a neskoré druhy kalerábov. Tie sa od seba okrem iného líšia dĺžkou vegetačnej doby, ktorá sa pohybuje od 80 do 150 dní. 

Kde sadiť kaleráb

Miesto, kde chceme sadiť kaleráb sa odporúča ešte na jeseň poriadne vyhnojiť kompostom. Pre skoré odrody sú vhodné ľahšie, humózne pôdy. Pre odrody neskoré potom ťažšie, ale teplé pôdy. Pre svoj rast potrebuje kaleráb slnečné stanovisko. 

Kedy sadiť kaleráb?

Rastlinu sadíme čo najskôr na jar, keď sa pôda zohreje nad 10ºC. Vysádzať môžeme z predpestovaných priesad alebo priamo do pôdy najlepšie počas stúpajúceho mesiaca. Riadky by od seba mali byť vzdialené 30 až 40 cm. Vzdialenosť medzi rastlinami by potom mala byť 25 až 40 cm. 

Kaleráb je možné pestovať s plodinami s dlhším vegetačným obdobím a náročnejšími na miesto – karfiol, paradajky alebo zeler. Po zbere môžeme na miesto kalerábu zasadiť priesady póru, karotku, neskorý kel, kapustu alebo karfiol. 

Starostlivosť počas vegetácie

Súčasťou pestovania kalerábu je aj starostlivosť počas vegetácie. Základom je pravidelná zálievka, nakoľko plytko korení. Pri suchu by došlo k praskaniu bulví, spomaleniu rastu alebo vybiehaniu do kvetu. Odporúča sa pravidelne zalievať zákvasom zo žihľavy. Samozrejmosťou je pravidelné vyplievanie a udržiavanie záhonu bez buriny. 

Zber kalerábu

Kaleráb najlepšie chutí ešte ako mladý, nie úplne dozretý. Podľa výsadby a druhu dozrieva zhruba od júna do novembra. Dá sa jesť surový alebo varený. Pokiaľ ho opatrne odrežete tak, že koreň zostane aj niekoľkými spodnými listami, narastie do konca sezóny ešte niekoľko menších kalerábov.