Predpestovanie priesad

Predpestovanie priesad v byte, v dome či parenisku zvládne každý

Predpestovanie priesad. Nevyhnutný krok na to, aby sme dosiahli úrodu pri niektorých druhoch zeleniny. Dnes si povieme všetko podstatné, čo o tejto činnosti potrebujete vedieť.

Predpestovanie priesad je dôležité pri viacerých druhoch zeleniny. Napríklad paprika či paradajka má dlhé vegetačné obdobie.. Keby sme ich sadili voľne do pôdy príliš skoro povedzme v marci, nevyklíčili by. Ak by sme počkali kým bude dostatočne teplo, rastliny by síce vyrástli, no do jesene by nám pravdepodobne nepriniesli úrodu. 

Predpestovanie vyžaduje napríklad:

  • Zeler
  • Kaleráb
  • Kapusta
  • Kel
  • Karfiol
  • Ružičkový kel
  • Brokolica
  • Paprika
  • Paradajka
  • Hlávkový šalát
  • Pažitka
  • Pór

Ako na predpestovanie priesad

Na predpestovanie priesad budeme potrebovať:

  • semená rastlín – ktoré chceme sadiť
  • výsevný substrát – možno ho zakúpiť v obchode alebo použiť napríklad dobre vyzretý, preosiaty kompost
  • nádoby na výsev – môžete si ich kúpiť, alebo použiť napríklad plastové misky od zmrzliny a pod.

Samotný postup výsadby je jednoduchý. Nádoby na výsev naplníme výsevným substrátom takmer až po vrch. Zeminu mierne utlačíme. Do takto pripravených nádob vysievame semeno voľne z ruky (z vrecka). Nemusíme sadiť do riadkov, nakoľko vyklíčené rastlinky budeme ešte pikírovať. 

Po výseve treba semeno ľahko zatlačiť, mierne zavlažiť (najlepšie rozprašovačom) vodou, pokiaľ možno bez chlóru.  Následne je potrebné zasypať semiačka malou vrstvičkou substrátu. Štandardne sa dáva rovnaká vrstva, aká je veľkosť semena. Cez nádoby môžeme pretiahnuť igelit alebo netkanú textíliu, čím zmenšíme odpar a semená tak budú stále vo vlhku. Teplota klíčiacich semien by mala byť 18°C, paprika, paradajky či uhorky vyžadujú vyššiu teplotu (22 – 25°C). Moje skúsenosti sú však také, že vyklíčia aj pri nižšej teplote. 

Po vyklíčení presúvame rastlinky na miesto, kde budú mať dostatok svetla a tepla (napríklad na okenný parapet). Inak hrozí, že budeme mať slabé priesady. 

Pokiaľ pestujeme priesady za plastovými oknami, stáva sa, že sú priesady tenké a vyťahané. Dôvod môže byť ten, že súčasné okná filtrujú určité spektrum slnečného žiarenia, ktoré rastlinám následne chýba. My sme tento problém odstránili tak, že sme si kúpili rastovú led lampu, ktorá rastlinám chýbajúcu časť slnečného svitu nahrádza. Rovnakým spôsobom sa dá riešiť aj predpestovanie priesad v byte.

Väčšie semená ako sú uhorky alebo cukety možno sadiť priamo do “balíčkov” viď nižšie. 

Balíčkované priesady
Priesady sadené v sadbovačoch sa ľahšie presádzajú a majú lepši rast po vysadení na zeleninový záhon.

Pikírovanie priesad

Keď majú rastlinky vyvinuté klíčne listy, môžeme pristúpiť k pikírovaniu priesad. Niektorí záhradkári radšej ešte čakajú, kým sa objavia prvé pravé listy. 

Postup je pomerne jednoduchý. Ceruzkou či iným pikírovacím kolíkom uvoľníme rastlinu. Opatrne ju vyberieme tak, že ju držíme za klíčne listy. Vybratú rastlinu potom sadíme najlepšie do sadbovačov alebo do kelímkov napríklad od jogurtu. Ešte pred zasadením zastrihneme hlavný kolový koreň, čím dosiahneme rozloženie koreňovej sústavy do strany. 

Pri prikírovaní priesad vyhĺbime menšiu jamku, dostatočne hlbokú, aby sa do nej zmestila rastlinka. Tá môže byť zasadená až po klíčne listy. Opäť to bude mať priaznivý vplyv na jej koreňovú sústavu. 

Výsadba priesad

S výsadbou priesad sa príliš neponáhlame. Najskôr musíme koncom marca a počas apríla začať priesady otužovať. Musia si privyknúť na na chlad, ale aj slnečný svit (pokiaľ ich pestujete za okenným parapetom. Priesady otužujeme vetraním, pokiaľ máme priesad menej, môžeme ich počas teplých dní postupne vykladať aj von. 

Samotné sadenie priesad vychádza z jednotlivých požiadaviek rastliniek. Je dobré riadiť sa najmä spočiatku odporučaniami na obale semien. Štandardne vysádzame v čase, kedy pominuli hrozby nočných mrazov. Priesady sadíme počas mierne zamračeného dňa alebo podvečer. Pokiaľ by sme vysádzali počas slnečného dňa alebo ráno, sadenice vädnú a trvá im dlhšie, než sa ujmú. 

Pikirovanie priesad
Pikírované priesady sú väčšie a majú lepší rast

Pri sadení je potrebné vychádzať z toho, či sme si ich predpestovali v parenisku alebo ich máme napríklad v sadbovačoch. V prvom prípade je nutné pred vybratím sadeníc parenisko výdatne zaliať a opatrne vyťahovať sadeničky tak, aby sa im zachovali korene. Aj v druhom prípade je dobré sadenice v sadbovačoch zaliať, aby sa tak ľahšie vyberali s celým koreňovým balom. 

Sadenice vysádzame už do určitého sponu v závislosti od daného druhu zeleniny. Jednotlivé rastliny kombinuje na záhone tak, aby sa vzájomne podporovali a chránili. Po vysadení je dobré sadenice zamulčovať

Otázky a odpovede 

Kedy začať s predpestovaním priesad

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Všetko záleží od druhu zeleniny, ktorú chceme predpestovať. Zároveň zaváži aj samotná odroda. Napríklad s rannými odrodami zeleniny začíname už vo februári. Nič nepokazíme, keď sa budeme riadiť odporúčaniami na obale od semien rastlín. 

Tenké priesady paradajok

Dôvody bývajú dva. Prvý – priesady neboli pikírované a teda nemali dostatok priestoru na svoj rast. Druhý, priesady paradajok sa ťahajú za svetlom Pokiaľ ich pestujete za modernými plastovými oknami, chýba im určité spektrum slnečného svitu. Tento jav je možné odstrániť prisvetlovaním pomocou rastových svetiel.  

Prírodné hnojivo na priesady

Najlepšie prírodné hnojivo na priesady je výluh z vermikompostu prípadne klasického kompostu. Ten si môžete spraviť aj doma (návod nájdete tu) alebo si ho môžete kúpiť napríklad Vitality komplex a pod. 

Nechajte rez ovocných stromov na nás