Cibuľa. Jej nezameniteľnú vôňu a chuť pozná každý. Je základom pre dobrý guláš, ryžu a veľa ďalších jedál. Podobne samozrejmá je aj v záhradách.
Cibuľa pochádza zrejme z Prednej Indie. Dnes patrí medzi hlavné druhy pestovanej a konzumovanej zeleniny. A to je len dobre. Má totiž priaznivé účinky na ľudské zdravie. Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, tráviace pochody a stráviteľnosť potravy. Ovplyvňuje tiež črevnú mikroflóru a podporuje chuť do jedla.
Cibuľa je dvojročná rastlina. V prvom roku vytvára cibulu ako zásobný orgán, v nasledujúcom roku potom kvety a semeno.
Kde sadiť cibuľu?
Ide o pomerne náročnú rastlinu na pôdu aj klimatické podmienky. Najlepšie sa jej darí na ľahších piesčitohlinitých pôdach, dostatočne zásobené živinami a dostatočne vlhké s pH 6,5 – 7,5. Príliš ťažké ílovité pôdy sú pre pestovanie cibule nevhodné. Dôležité sú tiež otvorené polohy, kde sa hýbe vzduch. Na uzavretých miestach cibuľa trpí peronospórou.
Kedy sadiť cibuľu?
Cibuľu je možné sadiť už koncom augusta. Ide o tzv. jesennú výsadbu. Vzhľadom na slabé mrazy by mala rastlina prezimovať a na jar začať čím skôr rásť. V tomto prípade začína dozrievať už v máji ako jarná cibuľka. Do celkovej zralosti prichádza v júli.
Oveľa častejšie sa cibuľa sadí na jar. Možno tak spraviť už koncom februára, pokiaľ to situácia v záhrade dovolí. Sejeme do riadkov 15 – 20 cm vzdialených od seba. Hĺbka by sa mala pohybovať od 1 – 2 cm. Po vzídení cibule ju pretrháme na vzdialenosť 5 – 7 cm. V priebehu vegetácie udržiavame v nezaburinenom stave a podľa potreby zavlažujeme.
Cibuľu je možné sadiť zo semena, ale aj zo sadzačky. Druhá možnosť je lepšia, nakoľko semeno cibule zle klíči. V tomto prípade sadíme cibuľky 7 cm od seba.
Zber cibule
Cibuľu zbierame v čase, keď vňať zožltne a stonka začína klesať k zemi. Vytrhané rastliny necháme dosušiť na slnku. Vňať je potrebné odrezať aspoň 4 cm nad špičkou cibule. Skladujeme vo vzdušnej, mrazom chránenej miestnosti.
S čím pestovať cibuľu?
Ideálnym spoločníkom cibule je mrkva. Potom uhorky, kôpor a hlávkový šalát.