Egreš patrí medzi čiernu ovcu drobného ovocia. Nie je tak populárny ako maliny alebo ríbezle. A pritom stojí v úzadí celkom neprávom. Je nenáročný na pestovanie a navyše má chutné a zdravé plody. Poďme sa teda pozrieť na to, ako si dopestovať veľkú úrodu egrešov.
V tomto článku sa dočítate informácie o tom:
- Kde sadiť egreš
- Kedy sadiť egreš
- Starostlivosť o egreš v priebehu roka
- Ochrana egreša pred škodcami a chorobami
- A veľa ďalších a užitočných informácií
Kde sadiť egreš?
Egreš má podobné nároky na stanovisko ako ríbezľa. Znesie však aj o niečo horšiu pôdu. Pôda reakcia by mala byť neutrálna až mierne zásaditá (pH 7-8). Ťažké a nadmerne vlhké pôdy egreš príliš neobľubuje. Samotná poloha by mala byť otvorená, vzdušná s miernym prievanom. Znesie aj čiastočné zatienenie. V takom prípade je ideálna kombinácia s ovocnými stromami vyšších tvarov.
Príprava pôdy pred sadením egreša
Pred sadením egreša by sme mali dané miesto poriadne pripraviť. Je potrebné odstrániť všetku trvácu burinu akou je napríklad pýr. Niektorí zahradkári odporúčajú vysadiť na miesto predplodiny – povedzme strukoviny, ďatelinu alebo okopaniny.
Keďže sa egreš pri správnej starostlivosti dožíva aj 20 rokov, je nutné budúce egrešovisko poriadne vyhnojiť. Podobne ako pri ríbezliach aj tu sa odporúča 2-3 kg kompostu na 1 m2.
Kedy sadiť egreš?
Sadenice egrešu vysádzame v jesenných mesiacoch. Najmä počas miernej jesene má rastlina dostatok času rozvinúť svoju koreňovú sústavu.
Ako sadiť egreš?
Ak chceme pestovať viac než jeden egreš, musíme zvoliť správny spon výsadby. Pri kríkových tvaroch sadíme rastliny 1,5 m od seba . V prípade stromčekových 1 m.
Egreš sadíme do vykopaných jám s rozmermi 25x30x40cm. Pri výsadbe sa odstránia záhradníckymi nožnicami všetky poškodené korene. Ostatné sa zastrihnú o ⅓, čím sa podporí rast koreňovej sústavy. Pri kríkových tvaroch by nadzemná časť mala obsahovať 2-4 výhony (stromčekovým tvarom sa venujeme nižšie). Tie sa zastrihnú na 2-3 očká. Pri výsadbe egreša sa nemusíme báť položiť sadenicu hlbšie než v bola pestovaná v škôlke. Podporí sa tak zakorenenie rastliny.
Keď je v období výsadby pôda suchá, sadenice je potrebné výdatne zaliať. Zálievku je potrebné opakovať dvakrát obdeň. Novovysadené egreše by sme nemali zabudnúť zamulčovať.
Starostlivosť o egreš v priebehu roka
V priebehu roka by sme mali udržiavať okolie egreša bez konkurenčných burín. Pomôcť v tom nám vie už spomínaný mulč, ktorý by sme mali pravidelne doplňovať. V období sucha netreba zabudnúť na výdatnú zálievku. Každý rok sa odporúča pridať ku koreňom 2 kg kompostu na 1m2. Súčasťou starostlivosti o egreš je aj jeho pravidelný strih.
Strih egreša
Strih egreša rozdeľujeme podľa toho, či ide o kríkový tvar alebo stromčekový.
- kríkový tvar – na jar druhý rok po výsadbe vyberieme 5-8 najhrubších výhonov a skrátime ich o ⅓. Ostatné výhony odstránime. V ďalších rokoch dbáme na to, aby ker zostal riedky a neprehušťoval sa. Odstraňujeme nové výhony od koreňov, dolámané a choré výhony. Skracujeme tiež bočný obrast na 2-3 púčiky a predĺženie hlavných konárov o 5 – 10 cm. Po zhruba 10 rokov je potrebné krík omladiť, skrátiť niektoré hlavné výhony pri zemi a nechať narásť nové.
- stromčekový tvar – pri výsadbe sa zakrátia výhony na 2-3 očká. Z nich v druhom roku po výsadbe vyberieme 4 – 5 najsilnejších a najlepšie smerujúcich výhonov. Zakrátime ich o ⅓, zvyšné odstránime. V nasledujúcich rokov odstraňujeme vyrodené a choré drevo, prehusťujúce výhony a podobne.
Ochrana egreša pred škodcami a chorobami
Medzi časté choroby, ktoré napádajú egreš patrí múčnatka. Dá sa voči nej postupovať prenetívne výsadbou rezistentných odrôd, zastrihávaním vŕškov výhonov, kde zárodky huby zvyknú prezimovať (odrezané časti pálime) a tiež pravidelným presvetľovacím rezom.
Pod egreš môžeme tiež nasadiť bazalku, cesnak, cibulu, pažítku. Tie by mali chrániť pred múčnatkou. Pri napadnutí rastliny môžeme použiť niektorý bio postrek zo žihľavy, cibule, vŕby a pod.
Recept na egrešový džem
Egrešový džem robíme v pomere 1 kg plodov a 800 g cukru.
Na egrešový džem zbierame plody ešte pred ich prezretím. Umyjeme ich v studenej vode a odstopkujeme. ½ zoberieme a dáme na 2 – 4 minúty do viacej vody. Vyberáme najmä plody, ktoré ešte nie sú dostatočne dozreté. Potom ich prepasírujeme, aby v džeme nebolo príliš veľa semiačok. Takýto pretlak zhustíme asi 5 minútovým varom. Potom pridáme časť z druhej polovice a ¼ z celkovej dávky cukru. Hmotu varíme za stáleho miešania ďalších 5 minút a potom pridáme zvyšok egrešov aj cukru. Varíme až dovtedy, kým kvapka džemu na studenom tanieri po vychladnutí zrôsolovatie.
Riedke džemy dávame do pohárov ešte za tepla. Poháre potom otočíme viečkom hore, aby sa vysterilizoval uzáver.
Zdroj obrázok: pixabay.com